V Nitrianskom kraji sú lokálne epidémie chrípky

04.02.2013 Nitra

Nitra 4. februára (TASR) – Chorobnosť na chrípku v Nitrianskom kraji neustále rastie, zatvára školy a pre návštevy aj viaceré nemocnice. Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, bolo v uplynulom týždni hlásených celkovo 19.738 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo je oproti predchádzajúcemu obdobiu nárast o takmer 31 percent. Z toho na chrípku ochorelo 4695 ľudí, čo je v porovnaní so štvrtým kalendárnym týždňom nárast o viac ako 74 percent.

Najviac chorých bolo medzi deťmi od nula do 14 rokov. „Priebeh ochorení bol komplikovaný u 369 osôb. Z celkového počtu ochorení bolo 48,8 percenta zápalov prínosových dutín, 31,2 percenta zápalov pľúc a 20 percent zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 88 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 81 percent lekárov pre dospelých. Ochorenia majú charakter lokálnych epidémií,“ informoval RÚVZ v Nitre.

Kvôli chrípke bolo v Nitrianskom kraji zatvorených 21 materských škôl, 23 základných škôl a jedna stredná škola. „Zákaz návštev bol vydaný v piatich nemocniciach, z toho v troch v okrese Nitra a po jednej v okresoch Levice a Zlaté Moravce. Rovnako bol zákaz návštev vydaný aj v jednom detskom domove v okrese Komárno,“ uvádza sa v správe RÚVZ v Nitre.
 

Vyberte región